Werking gehoor
Hoe ons oor werkt
Het oor is, ondanks zijn kleine formaat, een complex orgaan dat bestaat uit delicate en zeer inventieve mechanismen.
Via de oorschelp, het middenoor en het binnenoor worden geluidsgolven via een ingenieus systeem omgezet in elektrische zenuwimpulsen. Het oor werkt dus als een soort geluidsfilter: het zet elk voor ons hoorbaar geluid om in accurate informatie die de hersenen daarna kunnen rangschikken op basis van hun prioriteit.
U staat er waarschijnlijk nooit bij stil maar in feite luisteren en verstaan we dus met onze hersenen. De geluiden die gehoord worden via onze oren worden er geïnterpreteerd en krijgen op die manier een betekenis toegekend.
Hoorschade
In ieder binnenoor zit een slakkenhuis met circa 20.000 haarcellen die het geluid doorgeven aan de hersenen. Door bijvoorbeeld het verwerken van overmatig lawaai of ouderdom verslijten de haarcellen en sterven deze langzaamaan af. Beetje bij beetje wordt er zo een hoorverlies opgebouwd. Hierdoor kan geluid minder nauwkeurig doorgegeven worden aan de hersenen. Hoe meer haarcellen er verdwijnen, hoe moeilijker het wordt om stillere geluiden te horen en spraak helder en klaar te verstaan. Gelukkig kan een hoortoestel vaak wel de oplossing bieden!
Relevante pagina’s
Weet u hoe goed u hoort?