Beengeleiding
Het gehoor werkt op basis van 2 aanvullende principes namelijk luchtgeleiding en beengeleiding.
De meest gekende is luchtgeleiding waarbij geluidstrillingen opgevangen worden door de oorschelp en via de gehoorgang het trommelvlies doen bewegen. Deze beweging van het trommelvlies wordt op zijn beurt overgedragen op de hoorbeentjes die een verplaatsing van vloeistof in het slakkenhuis veroorzaken. Hierdoor gaan de haarcellen in het slakkenhuis afbuigen en ontstaat er een zenuwimpuls.
Het tweede systeem betreft beengeleiding. Hierbij worden geluidsgolven opgevangen door onze schedel. Deze geluidsgolven worden via bot doorgegeven en gaan rechtstreeks de vloeistof in het slakkenhuis doen bewegen. Dit gaat gepaard met een afbuiging van haarcellen die zenuwimpulsen creëert. Bij problemen ter hoogte van het buitenoor of middenoor kan er via beengeleiding toch een adequate hooroplossing geboden door rechtstreeks het binnenoor te stimuleren.
Zo wordt het verlies in buiten- en/of middenoor vermeden.
Beengeleider
Gezien een beengeleider via trillingen werkt, zijn er grote technische verschillen met de klassieke luchtgeleidingshoortoestellen.
Het geluid wordt namelijk opgevangen door een microfoon en wordt aan een versterker doorgegeven die de akoestische geluiden omzet in elektrische signalen.
Deze elektrische signalen worden op hun beurt vertaald in mechanische trillingen die dan doorgegeven worden via een klein trilblokje dat rust op het mastoïd (schedel achter het oor). Hierdoor komt het geluid via de schedel direct in het binnenoor terecht waarbij zenuwimpulsen ontstaan die door de hersenen geïnterpreteerd worden.
Efficiënte, estethische oplossing
Door de vele innovaties is een beengeleider een efficiënt en esthetische hooroplossing met vele voordelen geworden:
- De geluidstrillingen gaan eerst door de huid. Dit had vroeger als nadeel dat de huid de trillingen absorbeerde waardoor het geluid aan sterkte verloor.
De nieuwste generatie beengeleiders zijn sterk verbeterd en worden digitaal geprogrammeerd waardoor dit verlies niet meer optreedt. - Bovendien hoeft het trilblokje, dat op een kussentje lijkt, niet meer heel stevig op het bot te drukken. Extra comfort en draagplezier zijn gegarandeerd waarbij nog maar zelden gevoeligheid van de huid optreedt.
- Tot groot jolijt is er geen operatie of medische ingreep nodig.
- Dankzij de digitale technologie kunnen de externe beengeleiders gemakkelijk, snel en effectief worden aangepast.
- Cosmetisch gezien werden grote evoluties gemaakt waardoor beengeleiders nu op verschillende manieren vrijwel onzichtbaar gedragen worden.
Modieuze hoorbril
De meest bekende beengeleider is een hoorbril: een bril die elk woord verstaat.
U kan een hoorbril kiezen uit de nieuwste collectie van verschillende fabrikanten. Hierdoor kunnen we u een ruime keuze uit vele modieuze monturen aanbieden.
Bij deze monturen zijn de trilblokjes alvast standaard verbonden met de veer van het door u gekozen montuur. Dankzij de nieuwe technieken en de vele inspanningen op vlak van design wordt het trilblokje discreet geïntegreerd zodat de extra voordelen van uw bril niet zichtbaar, maar natuurlijk wel hoorbaar zijn.
Ook uw eigen favoriete merkmontuur kan discreet worden voorzien van een brilveer met trilblokje. De ‘trilblokveer’ wordt op uw montuur geschoven of geklikt. Dit heeft als praktisch voordeel dat het hoorsysteem later op een nieuw montuur kan bevestigd worden. Aan het einde van de brilveer zit het trilblokje dat rustig tegen het mastoïd duwt. Dit zorgt voor een perfecte, veilige en hoogwaardige overdracht van het geluid naar het binnenoor.
Een combinatie met een ‘gewoon’ hoortoestel voor het ene en een beengeleider voor het andere oor behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Beengeleiding alternatieven
Headset of diadeem
Een tweede manier om een beengeleider te dragen is in de vorm van een headset of diadeem. Deze kunnen heel precies op maat gebogen worden.
Aan de zijkant van de headset of diadeem zit het trilblokje dat comfortabel tegen het mastoïd ligt.
Hoofdband
Tot slot is een hoofdband verkrijgbaar. Deze is vooral geschikt voor kinderen en is verkrijgbaar in vele materialen en kleuren.
Het trilblokje zit in dan in de hoofdband zelf verwerkt.
Wij informeren u graag over wat beengeleiding voor u kan betekenen. Maak een vrijblijvende afspraak.
Relevante pagina’s
Weet u hoe goed u hoort?