Noodzaak
Hoorschade
Aanhoudende blootstelling aan hard geluid leidt onherroepelijk tot hoorbeschadiging.
In ieder binnenoor zit een slakkenhuis met circa 20.000 haarcellen die het geluid doorgeven aan de hersenen. Na het verwerken van overmatig lawaai hebben deze haarcellen rust nodig om te herstellen. Gebeurt dit niet dan sterven ze af.
Als hoorverlies wordt opgemerkt, zijn er al meerdere haarcellen afgestorven. Helaas is deze beschadiging definitief, er worden geen nieuwe haarcellen meer aangemaakt.
Lawaaiblootstelling
Geluidsvolume wordt uitgedrukt in decibel, afgekort: dB. Hoe meer decibel (hoe meer lawaai) en hoe langer de blootstelling, hoe groter het risico op hoorbeschadiging.
Er zijn aanwijzingen dat 5 minuten luisteren naar geluid boven de 100 decibel al blijvende hoorschade aanricht.
Onderschat dat niet. Een paar voorbeelden:
- Muziek: het geluidsniveau in disco’s en bij popconcerten ligt gemiddeld op 90 tot 120 dB. Het is ook oppassen met hoofdtelefoons en MP3-spelers.
Veel MP3-spelers produceren maar liefst 120 decibel. - Klussen: even een gaatje boren met een klopboor betekent dat u blootstaat aan 130 dB, op vaak nog geen halve meter afstand!
- Motorrijden: ook windruis kan aanzienlijke hoorschade geven. Bij 120 km/uur bedraagt de windruis onder de helm 98 dB. Dat is al schadelijk na enkele minuten.
Schijnbaar herstel
Tegenwoordig worden we massaal blootgesteld aan lawaai, zowel recreationeel als professioneel.
Hoe jonger we zijn, hoe beter het oor zich lijkt te herstellen. De beschadigde haarcellen recupereren zich echter niet volledig waardoor je beetje bij beetje hoorverlies opbouwt. De effecten hiervan op korte termijn blijven vaak beperkt maar u wordt hierdoor wel steeds gevoeliger voor bijkomende schade.
Eens u de negatieve gevolgen in uw dagdagelijks functioneren ondervindt, is het al veel te laat.
Daarom is het uitermate belangrijk om in een vroeg stadium hoorbeschermers te dragen en de eerste bouwstenen van het hoorverlies te voorkomen!
Tinnitus
Na het oplopen van hoorschade is het mogelijk dat u last heeft van oorsuizingen. Meestal verdwijnen deze spontaan na verloop van tijd maar dit is zeker niet altijd het geval. Wees daarom alert en beschouw deze suizingen als een waarschuwing! Om verdere hoorbeschadiging te voorkomen laat u best hoorbescherming op maat maken.
Relevante pagina’s
Weet u hoe goed u hoort?